Bag om årsager til og behandling af åreknuder

behandling af åreknuder

Hvis man er blandt den store del af den danske befolkning, som er ramt af åre, er man ivrig efter at finde årsager til åreknuder, men også mindst lige så ivrig for at finde en effektiv behandling af åreknuder. Her fås et kort overblik over årsager og behandling af åreknuder

Årsager til åreknuder

Der findes flere årsager til åreknuder, da der også findes forskellige former for åreknuder. Derfor skelnes ofte mellem årsager til primære åreknuder og årsager til de sekundære åreknuder.

De primære åreknuder er ganske almindelige og rammer ca. 15-30 procent af den voksne befolkning i Danmark, og det er også ofte lidt hyppigere kvinder som rammes. Dette hænger sammen med at graviditeten fremmer åreknuder hos kvinder, men den vigtigste årsag til åreknuder af den primære slags skyldes ganske enkelt gener, da de er arveligt betinget. Dog kan de fremmes af øget alder og BMI.

Årsager til åreknuder af den sekundære karakter skyldes til gengæld ikke nedarvet DNA, men derimod ses de ofte i forbindelse med blodpropper i benet. Åreknuderne af denne karakter skyldes ofte, at blodproppen i benet øger blodtrykket i venerne, og dette gør, at blodkarrenes evne til at udveksle nærings- og affaldsstoffer forringes. Dog kan et øget BMI også være en indirekte årsag til åreknuder, da et højt BMI vil øge risikoen for blodpropper.

Behandling af åreknuder

Hvordan kan man så behandle åreknuder? Der findes flere forskellige metoder til behandling af åreknuder, og dette omfatter alt lige fra symptombehandling med støtte strømper, til operation og til laserbehandling af åreknuder. Den sidstnævnte metode af den nyeste til behandling af åreknuder, og i modsætning til operationen er der større chance for at undgå ar. Derfor er denne behandlingsform ofte foretrukket af mange speciallæger i dag, men den nødvendige behandling af åreknuder er også afhængig af omfanget og karakteren, hvorfor man altid bør konsultere sig først med sin egen læge og efterfølgende en kompetent hudlæge. Det ved man hos kirurgen.dk, der har lang erfaring i behandling af åreknuder med både operation og laserbehandling.